Keresés
  • Butik Szállás

A vendégeim és én: fontos a személyes hangnem?

Költői kérdés. Hát persze, hogy fontos. Ám vannak fokozatok a nyársat nyelt udvariasság és felhőtlen haverkodás között. A túlzott távolságtartás elidegenítő, a nagy barátkozás pedig csapdahelyzetet teremthet: elvégre üzletfelek vagyunk, nem egykori óvodástársak. Könnyebb tisztázni az estleges reklamációkat, félreértéseket, ha kedvesen (de nem mesterkélten) és udvariasan beszélünk a vendégekkel. Legyünk tárgyilagosak, finoman adagoljuk a humort, és igyekezzünk megőrizni a nyugalmunkat akkor is, ha semmi okunk rá.


Korántsem részletkérdés!

Ne becsüljük alá az apró figyelmességek jelentőségét és erejét. A welcome drink, a gyümölcstál vagy a párnára helyezett csoki is megfelel a célnak, de vannak ennél ötletesebb megoldások is. Például a vendégházat ábrázoló felbélyegzett képeslap, amit rögtön a postaládába lehet dobni. A helyiek főzte lekvár felpántlikázva, vagy a helyben termelt zöldségekből egy kis válogatás. Ezek apróságnak tűnnek, de a vendégek gondolatban óriási piros pontot adnak érte.

Emlékek a falon

Lehet, hogy úgy gondoljuk, a vendégházunk attól válik egyénivé és varázslatossá, ha telezsúfoljuk személyes tárgyakkal és olyan emlékekkel, melyek csak nekünk jelentenek valamit. Sőt, talán el is várjuk, hogy az első körbevezetéskor a vendégek elismerően bólogassanak a családi fotók, a nagynéni festménye, a kisunoka falra szegezett kitűnő bizonyítványa láttán. Ne hozzuk ilyen helyzetbe a vendégeinket! Képzeljük el magunkat fordított helyzetben: hogyan reagálnánk, ha nekünk kellene néhány napig együtt élnünk idegenek (olykor borzongató) emléktárgyaival.

A vendégek és a helyi tradíciók

A vidéki szálláshelyekre látogatók célja a pihenés, a természetjárás, a környék felfedezése. Természetes, hogy a helyi látnivalókról, kulturális, gasztronómiai eseményekről, történelmi emlékhelyekről tájékoztatjuk a vendégeket. Szerezzünk be minél több brosúrát, programismertetőt. Az anyagok legyenek mindig aktuálisak, tartsunk belőlük több példányt. Ettől élénknek és forgalmasnak látszik a hely. Általában ügyeljünk arra, hogy egyetlen részlet sem legyen elavult vagy elhanyagolt a vendégházban.
© 2020 by Butik Szállás

  • Infocus Interior Design Facebook
  • Instagram - Black Circle
  • Infocus Interior Design Houzz
  • Infocus Interior Design Flickr